Black Rock | Sportsko penjanje | Penjačka oprema i rekviziti

065 / 2 650 571 pozovite nas
Telefon:
+381 11 2 650 571
+381 65 2 650 571
Adresa:
Bulevar umetnosti 27, Novi Beograd

Penjačka oprema i rekviziti

Penjačka oprema i rekviziti

: Spitovi

Prvo što ugledate u steni kada posmatrate neki smer su osiguranja koja su postavljena svakih nekoliko metara. Penjaci ih nazivaju spitovima, a mogu biti raznih oblika. Jedan od primera je prikazan na slici.

Primecujemo da se ovaj spit sastoji od dva dela i to od ekspanzivnog klina ciji veci deo ulazi u stenu i nakon postavljanja se ne vidi, kao i od plocice koja se postavlja na vrh klina i ucvršcuje maticom. Plocica na sebi ima i deo predviden za postavljanje kopcanja (kompleta).
Ova meduosiguranja izmedu sidrišta (kraja smera koji se sastoji od nekoliko povezanih spitova lancima i karikama kako bi bio što sigurniji) i zemlje postavljaju iskusni penjaci koji, u vecini slucajeva, znaju šta rade.

 

.:: Penjačko uže

 

Užariju možemo da podelmo na statike i dinamike. Statik je uže koji se ne rasteže pod opterecenjem i više ga koriste speleolozi za spuštanje u jame, dok se dinamik rasteže pod opterecenjem i koriste ga penjaci kako bi se što više ublažio i apsorbirao trzaj prilikom pada.
Stoga cemo se fokusirati na penjacko (dinamicko) uže.
Današnja užad se pravi od sintetickih vlakana, za razliku od prve užadi koja su se pravila od biljnih vlakana kao što je npr. konoplja. Sinteticka vlakna imaju veliku prednost jer se pod opterecenjem puno više rastežu pre pucanja, a ne upijaju vlagu i vodu. Nedostatak im je što su vrlo osetljiva na toplotu izazvanu mehanickim trenjem ili spoljašnju toplotu (npr. vatra).
Ona moraju da imaju veliku cvrstinu, elasticnost i što vecu otpornost prema toploti.

 

Svako takvo uže se sastoji od tri osnovna dela: košuljice, jezgra i kontrolne niti.
Košuljica užeta služi da zaštiti jezgro od prebrzog trošenja, a jezgro užeta preuzima opterecenje. Kontrolna nit se nalazi u sredini jezgra, izrazito je jarke boje, a merilo je dotrajalosti penjackog užeta.
Jezgro užeta se sastoji obicno od 11 niti koje mogu biti pletene, uvijene ili jezgraste. Uže sa pletenim jezgrom je neprikladno jer je slabo elasticno i posle jaceg istezanja se ne vraca na pocetnu dužinu, dok se uže sa uvijenim jezgrom najviše koristi jer ima najbolju elasticnost. Nedostatak sve užarije je i taj što se košuljica i jezgro užeta ne rastežu podjednako, ali i to je smanjeno na najmanju mogucu meru.
Penjaci uglavnom koriste užad debljine od 9.8 do 10.5 mm i dužine od 60 do 70m. Pocetnicima se preporucuje debljina užeta od 11 mm kako bi im zbog ucestalih padova i trošenja što duže trajalo.
Preporucljivo je svakih 20m ili na pola dužine užeta postaviti oznake (npr. flasterom) kako bi prilikom penjanja mogli da obavestite partnera koliko još užeta ima do kraja, a na kraj užeta, na koji penjac nije vezan, obavezno vezati cvor osmicu kako se ne bi dogodilo da nam partner 'iscuri' kroz sredstvo za osiguravanje, npr. osmicu.
Uže se mora pregledati pre svakog penjanja i posle svakog veceg pada kako bi se ispitalo da li je možda ošteceno. Ukoliko je uže ošteceno i predstavlja opasnost za penjanje potrebno ga je uništiti da bi se sprecilo njegovo dalje korišcenje. Zdrave delove užeta možete iskoristiti za nešto drugo (npr. u Lakatniku, najvecem penjalištu u Bugarskoj, skoro sve krave i ostala stoka su vezani komadima penjacke užarije, mada je diskutabilno da li je ta užad dotrajala ili je ova pojava možda posledica kleptomanije lokalnog stanovništva!). Ukoliko je uže ošteceno na svom pocetku ili kraju možete ga i skratiti do tog mesta, ali onda pripazite na njegovu dužinu i obavezno dobro ucvrstite kraj gde ste ga skratili kako se uže ne bi rasplitalo.
Uže može imati dve vrste oštecenja: oštecenje košuljice i oštecenje jezgra.

Pravilan oblik omce znaci da je jezgro zdravo. Oštecenja košuljice se lako uocavaju jer se kroz šarenu košuljicu vidi belo jezgro, dok je oštecenja jezgra teže uociti i potrebno je napraviti detaljan 'test' užeta. Potrebno je provuci citavo uže kroz ruke i ako primetimo da omce koje pravimo rukom nemaju pravilan oblik vec se uže prelama to znaci da je jezgro ošteceno.
Uže se za vreme penjanja nikad ne stavlja direktno na zemlju vec na podlošku. Ne sme se gaziti, niti se sme pušiti pored užeta(toliko o sportskom penjanju, ali o zdravom životu neki drugi put!). Tokom samog uspona uže se ne sme trljati o stenu.


.:: Karabiner

Metalni deo opreme koji služi za kopcanje u spit (stenu) ili se u njega kopca uže. On je spona izmedu užeta i stene.

 

.:: Karabiner sa maticom, matičnjak

 

Metalni deo opreme koji služi kod osiguranja, osiguravanja i silaženja. Maticnjak sprecava slucajno otvaranje bravice. Maticnjak se mora obavezno zatvarati.
.:: Kompleti ili kopčanja

Služe da bi se smanjilo trenje izmedu užeta i stene. Sastoje se od dva karabinera i gurtne koja ih povezuje. Karabiner s ravnom bravicom se kopca u spit, a u karabiner sa blago zaobljenom bravicom, radi lakšeg kopcanja, kopca se uže.

.:: Gurtne

Tekstilne trake velike nosivosti koje imaju razlicitu upotrebu: za povezivanje dva karabinera u komplet, za izradu sidrišta, za osiguranje na sidrištu i sl.

 

Služi za osiguranje penjaca i ravnomerno raspodeljuje trzaj prilikom pada. Preko njega se vezuje za uže. Sastoji se od tekstilnih gurtni oko struka i nogavica, kao i kopci (jedne ili dve). Kopca je najslabiji deo pojasa! Kod oblacenja pojasa morate da proverite da li ste kopcu pravilno zatvorili - nije dovoljno samo jednom provuci gurtnu pojasa kroz kopcu vec je potrebno i vratiti je nazad tako da se prekrije natpis DANGER. Pojas na sebi ima omce na koje kacimo komplete i druge delove opreme. Na prednjoj strani su dve omce na koje se vezujemo ili provlacimo maticnjak prilikom osiguravanja partnera. Gurtna koja prolazi kroz ove dve omce nikako ne sme da se koristi za vezivanje ili za osiguravanje partnera, vec samo za absail.

.:: Penjačice

 

Patike(mada više lice na baletanke ili papuce) dizajnirane posebno za penjanje. Povecavaju trenje izmedu penjacevih stopala i stene. Prilikom kupovine bira se obicno manji broj od broja noge kojeg nosimo (1.5 do 2 broja manje), ali tako da možemo 'prijatno' ispenjati smer. Posle nekog vremena one se rašire i prilagode nozi ali nije poželjno da su vam previše komotne i da u njima možete duže da stojite.
Poželjno je da probate više tipova penjacica pre nego što odlucite koje cete da kupite. One mogu biti tvrde, polu meke i meke. Izbor zavisi od toga šta penjemo i koje nam penjacice najbolje odgovaraju. npr. sasvim mekane penjacice pogodne su za penjanje plafona i previsa. Za penjanje ploca bolje su tvrde penjacice s izraženim špicom (za rupice) i ivicom.

.:: Vrećica za magnezijum i magnezijum

 

Magnezijum stavljamo u vrecicu, a vrecicu oko pojasa tako da stoji na ledima. Magnezijum služi za povecavanje trenja izmedu prstiju i hvatišta, smanjuje znojenje ruku, a ima i psihološko dejstvo u trenucima kada je potrebno da se dobro koncentrišete.

.:: Osmica

 

Sredstvo za dinamicko osiguravanje partnera i absail (samospuštanje niz uže).
Prilikom upotrebe NIKADA se ne sme ispustiti kraj užeta na koji nije vezan penjac jer ne postoji uredaj za blokiranje vec mi sami blokiramo i držimo partnera prilikom pada. Ovo je dinamicko sredstvo zbog toga što prilikom pada uvek malo užeta 'iscuri' kroz osmicu pre nego što se pad zaustavi.

 

.:: ATC pločica

 

Dinamicko sredstvo za osiguravanje i absail.
Takode se nikada ne sme ispuštati 'slobodni' kraj užeta.

 

.:: Gri-gri

 

Staticko sredstvo za osiguravanje i absail koje u momentu pada blokira penjaca. Posebno treba obratiti pažnju kako se uže stavlja u gri-gri jer u suprotnom smeru od predvidenog uže klizi. Na njemu je nacrtan pravilan smer stavljanja užeta. Takode treba obratiti pažnju na debljinu užeta sa kojim ova spravica ispravno radi.
Iako samostalno blokira pad penjaca, poželjno je ne ispuštati 'slobodni' kraj užeta iz ruke.

 

.:: Stop descender

 

Sredstvo za spuštanje niz uže. Penjaci ga slabije koriste.Vrlo bitno je dobro prouciti i obratiti pažnju kako se stavlja uže jer u suprotnom smeru od predvidenog možemo da 'iscurimo', tj. spust po užetu ce biti vrlo nekontrolisan.

 

.:: Žemar

Sprava koja služi za penjanje uz uže ili kao osiguranje na fiksiranom užetu prilikom solo penjanja.

 

.:: Kaciga

 

Obično se ne koristi pri penjanju kratkih sportskih smerova, dok je za penjanje smerova od više dužina deo obavezne opreme.


.:: Odeca

Tokom penjanja potrebno je da se komotno obucete kako bi mogli nesmetano da izvodite razne pokrete a da vas odeca u tome ne sprecava i koci. Ako u ormanu nemate ništa slicno, pogledajte po sportskim radnjama. U svetu postoji mnogo proizvodaca odece i obuce koji su se specijalizovali za penjanje i proizvode sve i svašta za penjace i penjacice. Kod nas vrlo stidljivo pocinju da se otvaraju firme koje se bave uvozom kako odece, tako i opreme za penjanje. U okolnim zemljama ih ima dosta, pa je najbolje da se raspitate kod starijih penjaca o tome, ukoliko se spremate da se opremite u nekoj radnji, ali kao što kažu odelo ne cini penjaca(ili je to bilo coveka?). U Srbiji postoje dva pravca odevanja-fancy, rezervisan samo za one malobrojne se dubljim džepom i opšte prihvaceni-asketski ili ruski metod (obuci šta stigneš-ionako ceš iscepati na penjanju). Vi se odlucite šta vam više znaci-kako penjete ili kako izgledate!

Još Vam samo preostaje da svu opremu ugurate u ranac i krenete u osvajanje visina ...

Osim navedene opreme postoji još citav niz iste sa kojom se penjaci s vremena na vreme mogu sresti. Za tu opremu, kao i za svu ostalu, uvek vredi isto pravilo: raspitajte se o njenom nacinu korišcenja i primeni, pogledajte da li je atestirana i pazite kako baratate sa njom i održavate je.

 

Penjanje je stvaran život, a ne fotografija ili isecak iz filma.
Da bi postali dobar penjac morate da postignete mnogo više od citanja tekstova i gledanja slika ili filmova. Penjanje zahteva veštinu, potpunu koncentraciju (Vas i ljudi koji vas osiguravaju), psiho-fizicku snagu i izdržljivost. Uz sve to, potrebna je i odgovarajuca oprema, poznavanje osnovnih principa i tehnika penjanja, kao i briga o spostvenoj sigurnosti i sigurnosti Vaših partnera.
Penjanje kao rekreacija ili kao sport je potencijalno opasna aktivnost, a posledice u slucaju povrede mogu biti trajne ili fatalne!!!(verujte, iskusio sam na sopstvenoj koži!) Nepridržavanjem osnovnih sigurnosnih pravila, donošenjem loših odluka, penjanjem preko granica sopstvenih mogucnosti dovodite u opasnost sopstveni život i živote ljudi oko Vas.
Ako ste pocetnik ili amater preporucujemo Vam da se ne upuštate u vratolomije bez strucnog nadzora i bez završene odgovarajuce škole ili tecaja u nekom sportsko-penjackom klubu.

*tekst napisao Žarko Ristić

 

 


Pomoć pri kupovini
Koji model da uzmem? Koliko uske trebaju da budu? Dileme i dvoumice koje svakog penjača muče pri izboru prave patike.

Ovde ćemo pokušati da vam olakšamo taj izbor, svodeći ga na minimum. Normalno, najbolje je ukoliko imate priliku da osetite svaki model na nozi i tako nađete za sebe najbolji par ali kao što je većini poznato, zbog "nikakvog" izbora penjačke oprema kod nas (tužno ali istinito) mnogima preostaje samo da poruče patike i da se nadaju da će odgovarati.
Savršeni par penjačica
Najbolji način da utvrdite koje penjačice odgovaraju vašoj nozi je da provedete sat vremena u radnji isprobavajući sve penjačice koje vas interesuju, pa čak i one koje vas ne privlače.
Kako bi idealna penjačica trebala da leži uz nogu: petni deo bi trebao čvrsto da prijanja bez ikakvog prostora (bez lufta), svod penjačice (srednji deo) bi trebalo da bude stegnut ali ne bolno, a prsti bi trebalo da osećaju kraj penjačice ali bez ikakvog ili sa vrlo malim pritiskom (u zavisnosti od modela penjačice).

Postava: Postavljene penjačice će se maksimalno rastegnuti pola broja, a nepostavljene se uobičajeno rastegnu negde između pola i broja i po.
Drugim rečima, nepostavljene penjačice bi trebalo da vam budu tesnije u odnosu na postavljene iz razloga što će se one rastegnuti.
Naravno uzmite u obzir da se penjačice neće rastegnuti po dužini nego po širini.

U slučaju da kupujete vaš prvi par penjačica dobro razmislite gde ćete penjati najveći deo vremena. Većina ljudi kupuje čvrste, penjačice koje pružaju dobru potporu - nalik patikama, za celodnevni komfor. Međutim ukoliko nameravate da penjete veštačke stene, boldering ili previse, kupite fleksibilnije, mekše penjačice. Ovakva vrsta penjačica ima bolje trenje i omogućava vam da tačno osetite svako gazište.
Kada kupujete prvi put penjačice bićete u dilemi dali su bolje asimetrične (blago zavijene u prednjem delu) ili simetrične (ravne) penjačice.

Ukoliko vam je palac na nozi duži od drugog prsta onda vam verovatno trebaju asimetrične a ako je drugi prst duži od palca onda simetrične. Ali ponavljam još jednom, ovo je samo teorija, važno je da probate svaki model kako bi našli patiku koja vam najbolje odgovara.

Pre nego li pomislite da kupite 4 para penjačica pogledajte tekst ispod.Kako kupovati opremu za penjanje
Patike:
Patike za penjanje, sa gumenim đonovima koji dobro prijanjaju, olakšavaju stajanje na veoma uskim ivicama. Kada kupujete patike, ne zaboravite da je udobnost izuzetno važna. Ako je patika udobna, možete peti ceo dan bez neugodnosti. Međutim, neodgovarajuće patike mogu izazvati upale, žuljeve i bolne plikove, koji vam mogu upropastiti inače veoma uspešan penjački dan. Planirajte da potrošite DM89 do DM150 na par patika za penjanje. Uopšteno, patike koje koštaju oko DM100 se smatraju početnim nivoom, dok skuplji modeli uključuju najnovije tehnologije i predviđene su za savlađivanje uspona na gornjim granicama ljudskih mogućnosti.
Verovatno je najbolje razmisliti o novim univerzalnim patikama visokih performansi koje koštaju oko DM110. One uključuju prošlogodišnje tehnološke novine, kao što su asimetričan raspored prstiju, ili pertlanje u formi latiničnog slova “S”. Proizvođači patika su poznati po tome da svake sezone uvode kozmetičke promene - promene boju, vrstu kože ili pertle. Kada ovakve “nove” patike izađu na tržište, prodavci snižavaju cene robi koju do tada nisu prodali.
Pre nego što kupite patike, razmislite o tome kakvim ćete se penjanjem baviti. Ukoliko planirate savlađivanje visokih stena ili dugih pukotina, kupite duboke patike sa čvrstim umetkom kako bi vam zaštitile stopala. Odaberite patiku koja omogućava vašim prstima da budu gotovo ravni. Dobro je probati patiku sa tankom čarapom na nozi. Pre nego što navučete patiku, potpuno olabavite pertle. Kada vam je patika na nozi, zategnite pertle koliko vam je udobno. Ako probate patiku koja nije upertlana, ili sa prezategnutim pertlama, nećete moći da procenite da li vam odgovara. Ako možete lako da navučete patiku, veličina je verovatno odgovarajuća za duge smerove. Trebalo bi da možete da upertlate patiku tako da vam dobro prijanja uz nogu, ali da i dalje možete da popustite pertle kako bi vas patika manje stezala, a da vam pri tom ne spada.
Ako planirate penjanje prvenstveno na veštačkim stenama, ili na kraćim smerovima, potražite patiku koja vam čvrsto obuhvata prste, ali ih ne pritiska. Postoje i patike sa izuzetno mekim đonovima, bez pertli, koje imaju veoma visok koeficijent trenja, te su dobre za penjanje na pločama, ali patike sa pertlama pružaju veći stepen kontrole tamo gde je rad nogu težak, i uglavnom će bolje održati oblik.
Ukoliko planirate da se bavite raznim vrstama penjanja, od dugih pukotina, do glatkih boldera i veštačkih stena u dvoranama, najbolje je da obratite pažnju na univerzalne patike za penjanje. One imaju đonove srednje trvdoće, niske stranice kod zglobova radi maksimalne fleksibilnosti i nizak profil na prstima koji odgovara pukotinama i malim udubljenjima na steni.
Gotovo sve patike za penjanje se prave od kože, koja se nošenjem rasteže. Možete očekivati da će se kožne patike rastegnuti za oko 1 cm posle nekoliko nošenja. Ukoliko imaju postavu, ne bi trebalo da se rastežu, iako će se upotrebom prilagoditi obliku vašeg stopala. Poznato je i da neki penjači kvase patike vodom kako bi ubrzali proces rastezanja. Ono što je još bolje je sprej za rastezanje koji se prodaje u obućarskim radnjama. Patike sa postavom treba kupovati tako da vam budu taman, baš kao i Levi’s farmerke. Patike od sintetike se uopšte neće razgaziti. Kupujte ih tako da vam obuhvataju nogu čvrsto, ali bezbolno, jer će im veličina uvek biti ista kao i prilikom kupovine.
Kada kupujete patike, ne obraćajte mnogo pažnje na veličinu označenu na kutiji. Svaki proizvođač drugačije određuje veličinu svoje obuće, tako da pazite da ne upadnete u zamku, misleći da nosite broj 41. Uvek probajte nekoliko pari različitih veličina i proizvođača, pošto su sve različitih oblika i dimenzija. I, pre svega, ne dozvolite da vas iko nagovori da kupite patike koje su tesnije nego što vam to odgovara. Nema potrebe da trpite bolove kako bi ste dobro peli. U stvari, istina je na sasvim drugoj strani.

Pojasevi
Pre pet godina, pojasevi su bili u minimalističkom trendu. Imali su uzane trake i svega nekoliko omči za kačenje opreme. Smatralo se da je za sportsko penjanje potreban izuzetno fleksibilan pojas bez ukrasnih šavova, i da su udobniji pojasevi namenjeni teškim uslovima upotrebe nepotrebni ostaci planinarske tradicije. Međutim, klatno mode se vratilo natrag i većina penjača je shvatila da je zgodnije kupovati opremu koja odgovara i sportskom i tradicionalnom penjanju.
Današnja tehnologija proizvodnje pojaseva ima za rezultat izuzetno udobne, postavljene pojaseve, koji su dovoljno lagani za upotrebu u salama, ali i dovoljno jaki i otporni da bi izdržali naprezanja koja nastaju pri tradicionalnom penjanju. Cene pojaseva su poslednjih godina naglo skočile, tako da su neki modeli prešli cifru od DM100. Ipak, proizvodnja u zemljama bivšeg sovjetskog bloka i azijskim zemljama je imala za rezultat pojavu pojaseva koji koštaju svega oko DM40. Kao i kod većine odluka pri kupovini, najbolje je odabrati proizvod sa srednjom cenom, koji ima sve vrhunske pogodnosti i trajnost, bez nepotrebnog bacanja novca kako bi ste plaćali veliko ime.
Ako vam pojas nije po meri, otežavaće vam kretanje tokom penjanja, i žuljaće vas dok sedite u njemu prilikom osiguravanja, ili posle pada. Pojas bi trebalo čvrsto (ne previše!) da vam obuhvata struk, sa nogavicama koje vam labavo vise oko butina. Ako možete da uvučete dva prsta između nogavice i butine, to je otprilike to.
Kada kupujete pojas, probajte ga preko farmerki. Pazite da vam remenovi za struk i butine budu dovoljno dugački da obezbede nekoliko rezervnih santimetara za odeću koju ćete nositi po hladnom vremenu, ili za slučaj da se malo ugojite.
Još jednom, isprobajte nekoliko marki, pazeći na lakoću zakopčavanja, razmak od mesta za vezivanje do nogavica i veličinu. Ako prodavnica ima zid za penjanje, stavite pojas, ukopčajte se u fiksirano uže i okačite se o njega.
Pojasevi su teški od svega 300 do čak 900 grama. Lakše znači i bolje, ali nemojte žrtvovati udobnost radi nekoliko grama manje.
Sitnice koje pojas treba da ima zavise od toga kakvim ćete se penjanjem baviti. Standardna oprema uključuje prsten za osiguravanje i vuču, postavu i ojačane alke za kačenje opreme. Takođe, mnogi savremeni pojasevi imaju prstenove za noge kojima se može podesiti obim i visina. Mogućnost da se pojas fino podesi, u zavisnosti od toga šta penjete i šta imate na sebi je veoma zgodna.
Iako su sve kopče na pojasevima napravljene da bi prošle i najstrože testove, nisu sve jednake. Većina radi tako što se remen jednom provuče i vrati kroz kopču, a razlikuju se po naporu koji treba uložiti da bi se remen udenuo u nju. Neki noviji pojasevi imaju kopče koje onemogućavaju grešku, tako što su uvek zakopčane. Potrebno je samo da ih pričvrstite oko struka. One dobro rade, naročito kada su u pitanju deca koja lako mogu zaboraviti da vrate remen kroz kopču. Pojasevi sa ojačanim tkanjem, koji su širi na leđima kako bi poboljšali oslanjanje, i uži na prevojima bokova i napred kako bi omogućili udobnost i pokretljivost, su veoma dobri. Sigurno ne želite da istisnete sav vazduh iz sebe svaki put kada se nagnete da vežete pertle.

Oprema za osiguravanje
Uređaj za osiguravanje treba da bude jednostavan i lak za upotrebu. Uže treba glatko da klizi kroz uređaj, tako da vam je pažnja uvek usmerena na penjača, a ne na upleteno ili uvrnutno uže. U svakom slučaju, uređaj za osiguravanje i uže su definitivno delovi opreme koji vas i vašeg partnera sprečavaju da ne udarite o tlo prilikom pada. Ako penjete koristeći neko specifično uže, dobro proverite da li vaš nov uređaj za osiguravanje dobro radi sa užetom tog prečnika pre nego što ga kupite.
Postoji mnogo različitih uređaja na tržištu. Neki od njih su jednostavni i rade na principu trenja, kao osmice ili pločice, i nemaju pokretnih delova. Postoje i automatski uređaji za osiguravanje.
Kada kupujete uređaj za osiguravanje, slobodno zatražite da ga isprobate sa parčetom užeta. Ako je moguće, isprobajte ga u lokalnoj sali za penjanje ili prodavnici planinarske opreme. Kada isprobavate uređaj, vodite računa o tome da li uže glatko prolazi kroz njega. Padnite namerno, a zatim spustite penjača. Da li se uže zaglavljuje ili upliće? Uređaj koji uvrće uže nije samo neugodan, već i opasan, jer vam neizbežno skreće pažnju sa penjača.
Uzimte u obzir i tip užeta koji ćete koristiti. Neki uređaji ne mogu da izađu na kraj sa užadi koja je deblja od 10mm. Drugi odlično rade sa jednim užetom, ali su prava noćna mora kada koristite dva užeta.
Pločice za osiguravanje su ravni komadi metala sa rupama za jedno ili dva užeta. Obično su otvori različitih veličina, tako da možete osiguravati debelim užetom od 11mm, kao i užetom od 8 mm. Ipak, ako koristite tehniku osiguravanja sa dva užeta, užad iste debljine neće podjednako dobro prolaziti kroz rupe različite veličine. Pločice su izuzetno lake za upotrebu, ali nisu baš dobre za uže, jer je ono savijeno pod oštrim uglom kako bi se ostvarilo maksimalno trenje za sprečavanje pada. Ipak, praktično su neuništive i u manjoj meri kvare uže u odnosu na ostale uređaje.
Osmice su najpopularniji uređaji za osiguravanje na tržištu, i to sa dobrim razlogom. Ravnomerna zakrivljenost omogućava glatko prolaženje užeta. Ipak, nezgodne su za osiguravanje sa dva užeta, i uvrću uže prilikom spuštanja više nego drugi uređaji.
Automatski uređaji za osiguravanje su postigli veliku popularnost kod sportskog penjanja i penjanja u salama. Oni hvataju i koče uže kada naglo počne da se kreće, što se događa prilikom pada. Usidren automatski uređaj za osiguravanje omogućava osobi koja je daleko lakša od penjača da vrši osiguravanje sa velikim stepenom bezbednosti, što je izvanredno za penjačke timove koji se sastoje od deteta i roditelja. Ako vaš partner prilikom penjanja voli da visi na užetu razrađujući pokrete, ovakav uređaj će vam omogućiti da ga zadržite na mestu, bez potrebe da držite uže rukom. Iako su pogodni za upotrebu i pružaju manju mogućnost greške, ovakvi uređaji su teži i skuplji u odnosu na tradicionalne. Takođe, nisu predviđeni za rad sa dva užeta, ili spuštanje niz užad. Cena pločica i osmica se kreće između DM10 i DM20, a automatskih uređaja između DM70 i DM80.
Broj penjača se drastično povećao u poslednjih desetak godina, što je za rezultat imalo porast ponude opreme i njenu veću raznovrsnost. S obzirom da postoje na desetine proizvođača i modela patika, pojaseva i opreme za osiguravanje, penjači mogu da nabave opremu koja odgovara njihovom ličnom stilu penjanja. Pojasevi i oprema za osiguravanje podležu UIAA standardima, tako da i ako kupite jeftin model, osiguran vam je visok kvalitet.

Nancy Prichard
Preveo: ratko Đorđević
The Shoe Review - The ELITE
ravilno rukovanje sa GriGri-jem

GRIGRI je uređaj za osiguravanje. Kako ima automatsku kočnicu ovaj uređaj je mnogo bezbedniji od klasične osmice. Pri naglom zatezanju užeta (pri padu) GRIGRI automatski blokira uže tako da ne postoji nikakva opasnost za penjača.
Namenjen je za upotrebu samo sa jednim užetom prečnika 10 do 11 mm. GRIGRI takođe može biti korišćen kao desender (za spuštanje). Cena GRIGRIa se kreće oko 50€.

• Ubaciti uže u uređaj kao što pokazuje dijagram nacrtan na GRIGRI-u.
• Uže mora biti postavljeno kao na slici.
Slika 1.
• Kada je uže postavljeno, zatvoriti uređaj i zakopčati zaključavajući karabiner kroz obe rupe.
Slika 1.
Umetanje užeta u GRIGRI
Pažnja: Pravilna vežba je neophodna pre upotrebe!
Mere opreza koje treba preduzeti
• Slobodni kraj užeta nikad ne ispuštati iz ruku.
• Pre svake upotrebe, neophodno je proveriti da li se automatska kočnica može pomerati slobodno i da li opruga reaguje bez zastoja.
Testiranje:
Obavezno testirati uređaj pre svake upotrebe, proveriti da li je uže pravilno umetnuto i da li uređaj funkcioniše ispravno. Slika 2.
Slika 2.
Osiguravanjem sa GriGri-jem
Osiguravanje vodećeg penjača:
Osiguravaoc, pre svega, treba propisno da se veže za sidrište a zatim da veže GRIGRI direktno u svoj pojas. Koristeći obe ruke, on propušta uže kroz uređaj. Nije preporučljivo fiksirati GRIGRI direktno u sidrište kada se osigurava vodeći penjač. Pad u tom slučaju može izazvati veliku silu na sidrištu - stoga je bolje fiksirati GRIGRI u pojas osiguravaoca kako bi se njegovom težinom ublažio efekat pada. Slika 3.
Slika 3.
Osiguravanje pratećeg penjača:
U ovom slučaju dužina pada je mnogo više ograničena. GRIGRI se može pri tom fiksirati direktno na sidrište ili pojas osiguravaoca da bi se smanjio efekat pada njegovom težinom. Slika 4.
Slika 4.
Pravilno održavanje
Ako je neophodno, prati u čistoj vodi radi uklanjanja prljavštine ili peska. Povremeno kapnuti mašinskog ulja između osovine i pokretnog dela radi obezbeđivanja pravilnog rada. Ne dovoditi u kontakt sa korozivnim ili agresivnim materijalima. Slika 5.

 

 

Preveo: Miloš Josipović
Deo teksta iz Petzl-ovog tehničkog uputstva.

www.freeclimbing.rs